Strešna okna

Strešna okna je možno vgraditi v naklonih strehe od 15 do 90 stopinj, priporočeno jih je vgraditi na višino 80 do 100 centimetrov od gotovih tal.
Strešna okna
  
Tako dobimo prijetno naravno svetlobo in razgled. Predvsem ne smemo poskušati narediti mansarde podobne stanovanjem v nižjih nadstropjih tako, da povišamo kolenčni zid na 1,5 ali celo 1,7 metra, opozarjajo strokovnjaki.
 
To namreč pomeni, da bodo okna, pa naj bodo strešna ali v frčadi, vgrajena šele 1,8 metra od gotovih tal. S tem pa se bomo prikrajšali za razgled in prijetno počutje. Osnovno pravilo je torej, da naj bo kolenčni zid glede na naklon strehe visok med 80 in 120 centimetri.
 
Če je kolenčni zid previsok, lahko težavo odpravimo tako, da vgradimo povezavo strešnega in vertikalnega okna, vendar je to konstrukcijsko zahtevnejši poseg, saj se streha na delu spoja med vertikalnim in strešnim oknom popolnoma prekine.
 
Namesto za strešno okno se lahko odločimo za izdelavo frčade, vendar moramo biti pri odločitvi previdni. Z dovolj veliko frčado povišamo oziroma povečamo prostor, strešno okno pa zagotavlja boljšo osvetljenost. 
Najpogostejša napake je, da npr. v otroški sobi naredimo manjšo frčado, pod katero kasneje postavimo pisalno mizo, ker je edini svetel kotiček sobe tik ob oknu. Frčada namreč ustvari okrog okna tunel, ki preprečuje razpršitev svetlobe po prostoru. Hkrati napušč nad oknom v frčadi zmanjša vpadni kot svetlobe. Še edina funkcionalnost, ki se pridobi z izdelavo frčade, to je povišanje prostora, je s postavitvijo mize pod frčado uničena. Draga investicija, ki ne služi svojemu namenu.
 

Uren d.o.o.

Izvajamo celovite energetske obnove hiš in drugih objektov, energetske izkaznice ter subvencije in krediti.

več

 

DOM trade d.o.o., Žabnica

Gradbeni materiali za gradnjo od temeljev do strehe in obnovo vašega doma.

več

 

ASPA TRADE d.o.o.

Trgovina z gradbenim materialom, lesom, sanitarno opremo, kemičnimi in kovinskimi izdelki ter inštalacijskim materialom, stavbnim pohištvom.

več

 

TEHROL d.o.o.

Proizvodnja in montaža vseh vrst senčil, avtomatizacija senčil, garažna rolo vrata, komarniki, tende....

več

 
 
 
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...