Tipi fasad

Pri tankoslojnih toplotnoizolacijskih fasadah se uporabljata predvsem dva materiala: ekspandiran polisteren oziroma stiropor ter estrudiran polisteren in kamena volna. Ta se pogosteje uporablja pri sistemih, na katere nato pritrdimo kamnite obloge.
Tipi fasad
  
Pri fasadi je pomembno, da vsebuje pravo razmerje elementov, ki so potrebni, da dobro opravlja svojo vlogo. Prav tako mora projektant, glede na zahteve konstrukcije, podnebne značilnosti in predpis ustrezno izbrati.
 
Pri gradnji individualnih stanovanjskih hiš, kjer je izpostavljenost fasade večjim mehanskim poškodbam relativno majhna, je priporočljiva izbira tankoslojne fasade, ki je cenovno sprejemljivejša, pa tudi izvedba je v primerjavi z ostalimi vrstami fasad najhitrejša. Ker so vsi sloji relativno tanki, je tudi čas njihovega sušenja kratek, kar ne povzroča velikih časovnih zamikov pri vgradnji posameznih slojev. V odvisnosti od velikosti objektov in od zahtevnosti arhitekturne zasnove fasade in posameznih detajlov se čas izvedbe tankoslojne fasade giblje med dvema in štirimi tedni.
  
Fasada bo svojo nalogo dobro opravljala le, če bodo za njeno izdelavo uporabljeni primerni materiali. Izbiramo lahko med sistemi slovenskih proizvajalcev, na trgu se pod komercialnimi imeni tako pojavljajo jubizol, demit, novolit, ali med tujimi, baumit, rofix in teranova. Med slovenskimi sistemi se samo demit od ostalih razlikuje po postopku pritrjevanja, medtem ko so si ostali bolj ali manj podobni. To je fasadni sistem, pri katerem se uporablja ekspandiran polistiren oziroma stiropor z vsemi dodatnimi materiali, kot so demit malta, demit mrežica in zaključni sloji.
 
Prednost kamene volne je v tem, da dosega nekoliko boljši koeficient toplotne prevodnosti kot stiropor, prav tako je pomembno tudi, da ne gori. Ekspandiran polisteren sicer ne zagori sam, a se pri dovajanju toplote začne topiti, medtem ko se kamena volna ne. To je v bistvu njena največja prednost, zato se tudi po predpisu mora uporabljati za gradnjo šol, vrtcev in drugih javnih ustanov. Videz vseh fasadnih sistemov je konec koncev enak, s tem, da je treba pred pričetkom del zagotoviti primerno ravnost površine. To je še zlasti pomembno pri fasadah iz kamene volne, saj se kasneje ne da več brusiti, medtem ko se stiropor še nekoliko da popraviti.
  
Če upoštevamo samo funkcionalnost, pa mora vsaka fasada izpolnjevati pogoje, ki jih zahtevajo podnebne razmere v katerem koli delu Slovenije. Včasih pa je treba več pozornosti posvetiti izbiri izboljšanih lastnosti zaključnih slojev, denimo na območju, kjer pogosto in močno dežuje ali če je nadpovprečno osončeno in v bližini biotopov.
 
Zaključni sloj torej nudi zaščito pred vremenskimi vplivi in daje izgled zunanjim stenam objekta in s tem celemu objektu. Izbiramo lahko med materiali, ki so zelo neprepustni za vodo, vendar slabše paroprepustni (pri zunanjim vplivom zelo izpostavljenih objektih oziroma zunanjih stenah) ali med materiali, ki so bolj paroprepustni in slabše vodoodporni (pri objektih, kjer so s strešnim napuščem stene dobro zaščitene pred padavinami in vlago). Silikatni zaključni sloj predstavlja srednjo, univerzalno rešitev, ki jo najpogosteje potrebujemo pri stanovanjskih hišah.
  

LAP, družba za gradbeništvo in inženiring d.o.o.

Izdelava fasad, sanacije in adaptacije objektov ter izvedba strojnih ometov.

več

LAP, družba za gradbeništvo in inženiring d.o.o.
 

DEŽMAN d.o.o. Strahinj

Že več kot 50 let skrbimo za kvaliteto vašega bivanja!

več

DEŽMAN d.o.o. Strahinj
 

Janzovnik Suzana Strozer s.p.

Opravljamo zaključna gradbena dela: fasaderstvo, keramičarstvo, slikopleskarstvo, montaža mavčnih plošč, ...

več

 

BAUMIT gradbeni materiali d.o.o.

OBLAčIMO HIŠE - malte za zidanje, notranji in zunanji ometi, zaključni sloji za fasade, fasadni sistemi, estrihi, ...

več

 

zidarstvo Mlinar Bernard s.p.

ukvarjamo se z izkopi, gradnja stanovanjskih in poslovnih stavb, izdelava ometov, fasad in urejanje dvorišč ter dovoznih poti

več

 

Betkop, Smrtnik Marko s.p.

Nizka in visoka gradnja - novogradnje adaptacije, ometi fasade, izkopi, razne kanalizacije, dvorišča kompletna zunanja ureditev

več

 

S M E D E X d. o. o.

Opravljamo storitve v gradbeništvu.

več

 

STROJNI OMETI IN FASADE BERANIČ s.p

izvajamo strojne omete in fasaderska dela

več

 

Grating M Team, d.o.o.

Podjetje GRATING M TEAM je gradbeno podjetje, ki je s svojimi strokovnjaki prisotno na tržišču že vrsto let. V tem obdobju se je razvilo v tehnološko naprednega ponudnika celostnih in kvalitetnih storitev gradbenih ter obrtniških del.

več

 

ALEGVA d.o.o., gradbeništvo in ostale storitve

Izvajamo vsa gradbena in obrtniška dela v Ljubljani in okolici

več

 

Uren d.o.o.

Izvajamo celovite energetske obnove hiš in drugih objektov, energetske izkaznice ter subvencije in krediti.

več

 

Ekopleskar d.o.o.

Pleskarske storitve

več

 

MGS plus d.o.o.

Smo podjetje z dolgoletnimi izkušnjami na področju zaključnih del v gradbeništvu. Izvajamo tudi vsa fasaderska dela, gradnja nizkoenergijskih ali pasivnih hiš (od ideje do izvedbe, gradnja na ključ), gradbeni inženiring

več

 

ARMAT d.o.o. Šentjanž

Inženiring in gradnja montažnih objektov - ognjevarne fasadne in strešne obloge ter izdelki iz pločevine

več

 

OMISLI.si

Pridobite ponudbe preverjenih izvajalcev direktno na vaš e-naslov!

več

 

ALUKOMEN d.d.

Stavbno pohištvo: okna, vrata ( PVC in ALU), vgradni podboji, notranja vrta in predelne stene, kovinske fasade

več

 

Demit d.o.o.

Proizvodnja in prodaja fasadnih sistemov DEMIT

več

 

GRADBENIŠTVO Grubelnik Nuša s.p.

izvajamo Vse vrste gradbenih del od sanacij, gradnje, zunanje ureditve, adaptacij, zemeljska dela, fasade; izdelamo tudi ostrešje; keramičarska dela,...

več

 

MarkS ING d.o.o.

Keramičarstvo, obnova kopalnic, predelne stene, vse vrste spuščenih stropov, slikopleskarstvo, fasade.

več

 

MONTAŽER ZALOŽNIK D.O.O.

izvajamo zaključna dela v gradbeništvu - suhomontažni sistemi, vgradnjo vseh vrst izolacij, predvsem pa z vpihano izolacijo, slokopleskarstvom in izdelavo fasad

več

 

IGZ-Inženiring d.o.o, Borovnica

Izvajamo vsa gradbena dela,zaključna dela v gradbeništvu in vsa instalacijska dela na novogradnjah,adaptacijah in rekonstrukcijah objektov.

več

 

ZI INVESTICIJE d.o.o.

Gradnja stanovanjskih in poslovnih novogradenj, adaptacije, izdelava fasad

več

 

Gradbenistvo GOGI

Novogradnje in adaptacije, rekonstrukcije in sanacije, izkopi ter zunanje ureditve, izvedba fasad in pranje fasad, tesarstvo krovstvo in kleparstvo, vzdrževanja

več

 

DOMET Fabjančič Stanislav s.p.

fasaderska in štukaterska dela

več

 

Alu - alprem d.o.o.

Alu okna,vrata,zimski vrtovi,ograje, fasade.

več

 

GRADBENIŠTVO MELI S.P.

Izvajamo zaključna gradbena dela na vašem objektu: fasaderstvo, slikopleskarstvo, adaptacija stanovanj, ...

več

 

ARHEM d.o.o. - arhitektura, urbanizem, nizkoenergijska in pasivna gradnja

Biro za arhitekturo, urbanizem, varčno pasivno gradnjo. Projektiranje svetovanje in izvedba nizkoenergijskih in pasivnih objektov.

več