Solarni strešnik

Solarni strešnik je namenjen sprejemanju in pretvorbi sončne energije v toploto, ki se uporablja predvsem za ogrevanje sanitarne vode, lahko pa tudi za delno ogrevanje prostorov.
Solarni strešnik
   
Izdelan je iz prosojnega pleksi stekla, v sredini je votel, ob straneh pa ima priključke za pretok ogrevne tekočine, ki jo je potrebno menjati v razponu 8 do 10 let. Vpojnost sončne energije je odvisna od barve ogrevne tekočine; največjo vpojnost ima črna barva. Ko temperatura ogrevne tekočine preseže temperaturo vode v toplotnem zbiralniku, začne ogrevana tekočina krožiti in na ta način prenese prejeto sočno toploto vodi v zbiralniku. Na ta način lahko racionalno pridobivamo toplo vodo za oskrbo stanovalcev objekta.
Solarni strešnik ima torej dve osnovni funkciji, in sicer:
  • kot vsaka kritina varuje stavbo pred vremenskimi in drugimi zunanjimi vplivi;
  • zbira sončno energijo, ki jo nato lahko v obliki toplote porabljamo v gospodinjstvu.
Solarni strešniki se vgrajujejo namesto običajnih kritin, so enakih dimenzij in se polagajo na lesene prečke, kamor jih privijemo z vijaki. Večja kot je površina solarnih strešnikov, več sončne energije lahko izkoristimo. Za potrebe tople vode za eno gospodinjstvo, moramo s solarnimi strešniki pokriti približno 8 m² strehe (približno zadošča za potrebe štiričlanske družine)
 
Prednosti solarnega strešnika so predvsem v:
  • obnavljanju vira energije: zagotavlja maksimalno izrabo sončne energije in je prijazen zdravju in okolju;
  • visoki funkcionalnosti: poleg zaščite objekta zagotavlja tudi gretje vode in celo zraka, je široko uporaben in primeren za prekrivanje večine streh, enostaven za montažo in vzdrževanje in ne potrebuje podporne kovinske konstrukcije;
  • ekonomičnosti: dodatno prednost mu zagotavlja nizka cena strešnika in hkrati znižanje stroškov porabe energije.

Razvoj solarnega strešnika naj bi v prihodnosti ponudil tudi možnost nadgradnje, ki bo omogočala ohlajevanje prostorov in proizvodnjo električne energije.
     
foto: stresnik-glivar.si

 

DOM trade d.o.o., Žabnica

Gradbeni materiali za gradnjo od temeljev do strehe in obnovo vašega doma.

več

 
 
 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti