Slamnata kritina

Čeprav se vse več govori o uporabi naravnih materialov v gradnji in ohranjanju slovenske kulturne dediščine, pri nas največkrat preslišimo takšne debate in nasvete.
Slamnata kritina
 
Zdi se, da nam nič mar za lepo in zdravo okolje. Prekrivanje ostrešja s slamo je včasih bil najpogostejši način, ker je bila takšna streha poceni (material je bil dostopen) in izdelovalcev-obrtnikov, ki so obvladovali prekrivanje strehe s slamo je bilo dovolj.
 
Tako strokovno narejena streha je imela dolgo življensko dobo (30-40 let). V tujini (predvsem v Angliji delno Nemčiji in skandinavskih državah) so te strehe "preživele" in po podatkih iz teh držav (na prvem mestu je spet Anglija) se interes za takšne strehe povečuje. 
  
Pogojev za izdelavo "zdrave slamnate strehe" je veliko; že sama pridelava žita, kot materiala, mora biti primerna, slama pri prekrivanju strehe mora bili suha in nepoškodovana, zaradi odtekanja vode naklon strehe mora biti strm... in na koncu, zaradi boljše kakovosti, s posebnim orodjem-grabljam slama mora biti dobro prečiščena (odstranijo se vsi poškodovani deli in ostanki zrn, da ne privlačijo glodalce).
 
Dobro narejena slamnata streha je na koncu lepa na videz, idelano se vklapa v vaško okolje, ekološko je neoporečna in izredno dober izolator.
  
 
 
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!