Gradbeni les

Les je nepogrešljiv material saj ima veliko dobrih lastnosti. Uporabljali so ga že v pradavnini.
Gradbeni les
  
Uporaben je za veliko namenov, v gradbeništvu pa predvsem za:
  • Konstrukcije
  • Za oblikovanje modelov za vlivanje
  • Za izdelavo stavbnega pohištva
  • Za fabjone, ladijske pode in parkete (obloge)
  
Les sam po sebi nima enakih lastnosti. Lastnosti se zelo spreminjajo glede na vrsto lesa. V gradbeništvu uporabljamo predvsem les iglavcev, redkeje listavcev.
 
Za konstrukcije uporabljamo predvsem les iglavcev (največ bor) rezan v špirovce oz. trame. Tovrsten les uporabljamo, ker ima visoko življensko dobo ob primerni zaščiti, ker prenese veliko obremenitev in seveda zato, ker je najcenejši izmed lesa. Deblo je rezano v kvader dimenzij vsaj 8x10 cm ali več in dolžine 4 ali več metrov. Te konstrukcije se delajo predvem za izgradnjo ostrešij. Za ostrešja se uporabljajo tudi late, ki nosijo kritino. Nekatere kritine pa ne zahtevajo lat, pač pa deske (npr. tegola). V novejšem času poznamo tudi poseben lesni izdelek za kontrukcije imenovan lepljenec. To so tanke plasti lesa brez napak v rasti zlepljene skupaj. Tak les uporabljajo predvsem v montažnih gradnjah in za izdelavo večjih objektov (pokrito kopališče v Termah Čatež). Lepljenec prenese mnogo večje obremenitve kot navaden tram.
  
Za izdelavo modelov za vlivanje uporabljamo enak les kot za konstrukcije. Les je rezan v obliki desk. Bor ima spet prednost, ker je cenen in lahek. Smreka pa je premehka, zato se je ne uporablja. Nekateri večji izdelovalci modelov (gradbena podjetja) imajo posebne deske imenovane »elementi« – to so deske zlepljene skupaj in obrobljene s kovinskim trakom enotnih dimenzij (2x1 m). Z njimi je bolj enostavno postavljati modele. Nekatera največja podjetja pa namesto lesenih uporabljajo kovinske elemente – ti zahtevajo strojno postavljanje zaradi velike teže, prednost je samo v tem da so trajnejši.
  
Les kot material za stavbno pohištvo v današnjem času močno izpodrivata PVC plastika in aluminij zaradi enostavnosti vzdrževanja. Kljub temu, pa ima les še vedno nekaj boljših lastnosti: v povprečju je cenejši, je boljši izolator, deluje bolj naravno in prijetno. Za stavbo pohištvo uporabljamo les iglavcev in listavcev. Iglavci se uporabljajo predvsem za izdelavo oken in vrat. Uporablja se les macesna (najboljši les), smreke ter bora. Listavci (predvsem hrast) se uporabljajo predvsem za izdelavo vrat – hrast se obnese boljše kot ostali, ker je trši in bolj trpežen, vendar pa je občutno dražji. Slaba lastnost lesa kot materiala za stavbno pohištvo je vzdrževanje (nenehno lakiranje in barvanje vsakih nekaj let) ter izguba oblike (les je naraven material, ki diha, sprejema in oddaja vlago). Sčasoma se zgodi, da okna in vrata ne tesnijo več – stavno pohištvo ne opravlja več svoje funkcije. Vendar se tako preoblikovanje ne zgodi čez noč – potrebna so dolga leta oz. desetletja.
 
Les kot material za izdelavo stenskih in stropnih oblog močno izpodrivajo raznorazni suhomontažni sistemi (gips plošče) ter umetni materiali kot talne obloge. Enako kot pri stavbnem pohištvu ima les svoje dobre lastnosti: Deluje zelo prijetno, počutje v prostoru je dobro. Slabost lesa je predvem v ceni (laminat je cenejši od parketa) in zapletenem postopku montiranja (za položitev parketa potrebujete zares dobrega mojstra). V zadnjem času se pojavljajo tudi stensko-stropne obloge iz iverala (iverka prevlečena z zaščitno plastjo). Cena za take obloge je sorazmerno nizka.
 

DOM trade d.o.o., Žabnica

Gradbeni materiali za gradnjo od temeljev do strehe in obnovo vašega doma.

več

 

ASPA TRADE d.o.o.

Trgovina z gradbenim materialom, lesom, sanitarno opremo, kemičnimi in kovinskimi izdelki ter inštalacijskim materialom, stavbnim pohištvom.

več

 

BEGRAD Kranj d.o.o.

betonarna, priprava in transport betonskih mešanic, trgovina z gradbenim materialom

več

 

AGRODOM DRAŽENCI ( RBA trade d.o.o. )

Trgovina z gradbenim in izolacijskim materialom, strešna kritina, fasadni sistemi, betonski izdelki, dimniki...

več

 

Biparket d.o.o.

Prodaja klasičnih parketov, kmečkih podov, gotovih dvo- in troslojnih parketov

več

 
 
 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ