Železo v betonu

Glede armatur povprečen graditelj ne ve prav dosti, zato je prav, da si preberete spodnji sestavek:
Železo v betonu
   
Armature v gradnji uporabljamo, da bi dosegli večjo konstukcijsko trdnost stavbe oz. objekta. Vstavljamo jih v nosilne dele in plošče v zgradbah.
 
Precej bolj pomembno od količine materiala v armaturi je pravilna postavitev le-te. Vemo, da so določene oblike geometrijskih teles bolj trdne, kot druge. Krogla naprimer je idealno telo, če gledamo, kako se sile porazdelijo po njej. Na žalost, pa modela krogle ne moremo uporabljati pri modelih armatur, vsaj v večini primerov ne. Ponavadi se izbira model kvadra. Pri tem pa moramo biti pozorni. Vzemimo na primer desko – deska ima obliko kvadra. Postavimo jo z širšo stranjo na predmet, ki je izbočen iz tal. Oba konca obremenimo z neko silo, ki je tako velika, da deska poči. Recimo tej sili »X«. Nato postavimo desko z ožjo stranjo na enak predmet in jo prav tako obremenimo s silo »X«. Deska ostane cela. Če bi še naprej obremenjevli desko do točke, da bi se zlomila in izmerili to silo, bi videli da je neznansko večja od sile »X«. Ta primer je osnova postavljanja armatur.
 
Vseeno pa je priporočljivo, da sestavo armature prepustite strokovnjaku – le tako boste prepričani, da bo objekt dovolj trden (spomnite se na potres v Posočju nekaj let nazaj).
 
V armature vgrajujemo predvsem železo. Zakaj železo se sprašujete? Večina bo verjetno menila, da zaradi cenenosti. To je morda res eden od razlogov, vendar je zgolj postranski. Najpomembnejši razlog za uporabo železa je njegov koeficient raztezanja. Ta koeficient nam pove za koliko se material raztegne oz. skrči pri spremembi teperature za eno stopinjo. Koeficient raztezka železa je namreč zelo podoben betonovemu. Pomislite, kaj bi se zgodilo, če bi beton in železo imela različna koeficienta raztezka – vsi ulitki bi slej ko prej popokali ne glede na to kateri izmed materialov bi imel večji ali manjši koeficient.
 
Železo za armature ima različne debeline in oblike – glede na obremenjenost izdelka iz betona. Poznamo okroglo in rebrasto železo. Prav tako pa lahko kupimo že narejeno armaturo v obliki mreže. Mreža je prav tako narejena iz različnih debelin železa in z različnimi razmaki med palicami.
 
Ulitku z armaturo iz železa pravimo armirani beton.
Poznamo pa tudi t.i. prednapeti beton. Ta je še mnogo močnejši kot armirani. Princip postavitve armature je tak, da na konstrukcijo iz jeklenih profilov napnejo žično pleteno vrv. Tako so grajene največje stolpnice na svetu.
 
V bodočnosti pa se bo uveljavil nov material za armiranje – steklo! Sliši se čudno, mar ne? Skrivnost tega materiala pa je v tem, da je mnogo lažji od železa. Poleg tega pa je v obliki pletenih vlaken tudi močnejši. S steklenimi vlakni bodo gradili tudi kilometer ali več visoke stolpnice. In ne pozabimo: koeficient raztezanja je pri steklu enak kot pri betonu.
 

BEGRAD Kranj d.o.o.

betonarna, priprava in transport betonskih mešanic, trgovina z gradbenim materialom

več

 

AGRODOM DRAŽENCI ( RBA trade d.o.o. )

Trgovina z gradbenim in izolacijskim materialom, strešna kritina, fasadni sistemi, betonski izdelki, dimniki...

več

 

ASPA TRADE d.o.o.

Trgovina z gradbenim materialom, lesom, sanitarno opremo, kemičnimi in kovinskimi izdelki ter inštalacijskim materialom, stavbnim pohištvom.

več

 

DOM trade d.o.o., Žabnica

Gradbeni materiali za gradnjo od temeljev do strehe in obnovo vašega doma.

več

 

ARMATURA d.o.o. Celje

Gradite hišo, delavnico ali poslovni objekt č Tu smo ! Podjetje za proizvodnjo in prodajo varjenih armaturnih mrež ter hladno valjanih palic in žic različnih premerov (od 4 do 10 mm) za armirano betonske konstrukcije v gradbeništvu.

več

 
 
 
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!