Predstavitev materiala - opeka

Vrste opek in njihova kakovost je opredeljena s standardi.
Predstavitev materiala - opeka

 Izmere so izbrane tako, da ustrezajo modularnim meram ob upoštevanju debeline malte 10 mm. Po definiciji je opeka izdelek, katerega lahko enostavno prestavljamo z eno roko.

Pri nas lahko srečamo nekoliko formatov polne opeke (opeke brez votlin); od starega rimskega formata, do starega avstrijskega formata in novega standardnega formata (normalni format ali NF opeka). Slednji ima izmere v razmerju dolžina:širina:višina približno 4:2:1, torej 25:12:6,5 cm. Večji opečni zidaki se imenujejo bloki in so bolj ali manj votlikavi. Opeke sodijo med zelo trajna in odporna gradiva, toliko bolj če so narejene iz kvalitetne gline in ustrezno žgane.
Navadni opečni zidaki so polna opeka, polna fasadna opeka, votla fasadna opeka (z več kot 15% votlin), opečni bloki, votle obložne plošče (porolit), radialne opeke za dimnike in votla polnila za stropove.

Posebne vrste zidakov se odlikujejo po nekaterih značilnostih, ki določajo področja njihove uporabe:

 • zidaki z velikim številom zaprtih por imajo izredne toplotno izolativne lastnosti. Pore se ustvarijo tako, da se glineni masi doda žaganje, premogov prah ali polimerna zrna, ki v procesu žganja zgorijo in tako ostanejo pore v opeki
 • klinker opeka ima visoko trdoto in obrabno sposobnost ter se zato uporablja za oblaganje obremenjenih površin. Klinker zelo malo vpija vodo - do 6% in je zato tudi zmrzlinsko odporen (pogosto je uporabljen za pločnike in vozišča v mestih, za oblaganje mostnih opornikov, oblaganje fasad, ...).
 • šamotna opeka je ognjeodporna opeka (prenese temperaturne obremenitve do 1600°C). Uporablja se za obloge kurišč in spodnje dele dimničnih tuljav.
 • apneno-silikatni zidaki so narejeni iz kremenčevega peska in gašenega apna ter se oblikujejo s stiskanjem v ustrezne kalupe. Zidaki so značilne bele barve in imajo visoke trdnosti.
 • kislinsko odporne opeke se uporabljajo v agresivnih okoljih in so odporne tako na močne kisline (žveplena, solna) kot na luge

Po Eurocode 6 (standardi evropske skupnosti) razdelimo opeko v šest skupin glede na vrsto materiala iz katerega so narejeni:

 • Zidaki iz žgane gline, katerih trajnost se dosega z žganjem pri visokih temperaturah. Njihova gostota se lahko zmanjšuje z različnimi dodatki.
 • Apneno-silikatni zidaki.
 • Betonski zidaki iz agregata običajne gostote, ki se izdelajo iz agregata ustrezne sestave, cementa in dodatkov s postopki vlivanja ali stiskanja.
 • Betonski zidaki iz lahkega agregata (ekspandirana glina, ekspandirana žlindra), cementa in dodatkov, ki se izdelajo s postopki vlivanja ali stiskanja.
 • Avtoklavirani aerirani betonski bloki, ki se izdelujejo iz mešanice finega silicijevega peska, cementa in ustreznega aeratorja ter negujejo v avtoklavu.
 • Zidni bloki izdelani iz obdelane ali delno obdelane kamnine.

 

 
 
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti