Jeklo

Jeklo se pri gradbeništvu uporablja za izdelavo konstrukcij. Gradbena jekla za konstrukcije so nelegirana ali malo legirana jekla, klasificirana po svojih mehanskih lastnostih.
Jeklo
  
Jêklo je železova zlitina, pri katerih je poleg samega železa najpomembnejši zlitinski element ogljik. Ogljika je v jeklih razmeroma malo, lahko pa so dodani še drugi legirni elementi.
 
Najpogostejša so ogljikova jekla. To so jekla, ki poleg železa vsebujejo le ogljik ter manjše količine mangana, silicija in aluminija. Slednje tri elemente dodamo z namenom, da bi zmanjšali ali povsem izničili negativen vpliv nečistoč, kot so žveplo, fosfor, kisik in dušik.
Druga skupina jekel so legirana jekla. Ta – za razliko od ogljikovih jekel - vsebujejo še znatne količine kroma, niklja, molibdena ali katerega drugega elementa. Posebna legirana jekla, ki so znana kot nerjavna, vsebujejo najmanj 11,5 % kroma. Orodna jekla so posebna vrsta jekel. Namenjena so odrezovanju in oblikovanju kovinskih in nekovinskih materialov v želeno obliko. Nekatera jekla dobijo svojo končno obliko z litjem (jeklena litina), medtem ko večino jekel oblikujemo v končno obliko z gnetenjem (preoblikovanjem) in jih lahko prištevamo h gnetnim zlitinam.

V začetku 20. stol. je bila ukinjena uporaba litega in surovega železa v konstrukcijske namene, zaradi njegove neenotne kompozicije. V skladu s tedanjimi predpisi, je bilo pri gradnji dovoljeno uporabljati le jeklo.
Konstrukcijsko jeklo je bil material specifičnih oblik, zanesljive kemične sestave in točno določene trdote, kar pa je zagotavljalo primerno stopnjo varnosti konstrukcije. Jeklo je material, ki je prisoten pri vsej arhitekturi 20. stoletja: v ploščah, vezivih, vijakih, žebljih, v obliki palic in mrež kot armatura v betonu. Konstrukcijsko jeklo je omogočilo razvoj hitro postavljivih poslovnih objektov, strehe velikih razponov brez vmesnih nosilcev in gradnjo nebotičnikov. Pomemben napredek v jeklarski industriji je bilo odkritje nerjavečega jekla. Anglež Harry Brearley ga je prvič proizvedel z dodajanjem kroma železu v električni peči leta 1913. Po njegovem odhodu iz Brown Firth laboratorijev je z raziskavami nadaljeval dr. William H. Hatfield, ki je leta 1924 izumil, še danes najbolj razširjeno vrsto nerjavečega jekla, t.i. »18/8« – jeklo, katerega 18% teže predstavlja krom in 8% teže je niklja. 
Leta 1952 je bila ustanovljena Evropska skupnost za premog in jeklo, z namenom zagotoviti rekonstrukcijo ključnih industrij po drugi svetovni vojni. Proces je bil za obe panogi zelo zahteven, vendar se je le tako oblikovala vitka, fit in moderna jeklarska industrija. Jeklo je postalo moderen material z vznemirljivo (razburljivo) prihodnostjo.
Danes je jeklo najbolj recikliran material na svetu. Ocenjujemo, da je od novo proizvedenega jekla, približno 42,3% recikliranega materiala. Vso jeklo, ki je na razpolago se reciklira. Dolga življenjska doba in uporaba v konstrukcijske namene pomeni zaloge za recikliranje v prihodnosti, toda da bi zapolnili današnje potrebe je potrebno proizvajati tudi jeklo iz železove rude.

Tehnična železa, med katere spada jeklo, so med kovinami po uporabnosti najbolj razširjena. Gospodarska in tehnična uporabnost ni le v veliki količini, temveč tudi v izredno visoki uporabnosti lastnosti. Lastnosti jekel spreminjamo predvsem z legiranjem, s plastičnim preoblikovanjem v toplem in hladnem ter s toplotno obdelavo. Tako je mogoče natezno trdnost spreminjati od 200 do 4000 N/mm2, magnetne lastnosti pa od feromagnetnih do paramagnetnih. Korozijsko obstojnost lahko prilagajamo najrazličnejšim zahtevam, prav tako tudi tehnološke lastnosti. Jeklo lahko oblikujemo v vročem z ulivanjem, kovanjem, valjanjem in stiskanjem; v hladnem pa z valjanjem, vlečenjem, stiskanjem in z odrezovanjem. Jekla lahko izdelujemo tudi s postopki prašne metalurgije. Jeklene dele lahko spajamo z varjenjem, lotanjem, kovičenjem, vijačenjem.

V poglavju vam predstavljamo izvajalce, ki bodo za vaš objekt izdelali jekleno konstrukcijo po vaših načrtih oz. navodilih.
  

DIANA d.o.o., proizvodno trgovsko podjetje

stavbno kleparstvo, krovstvo, ključavničarstvo, izdelovanje kovinskega pohištva, izdelovanje lahkih konstrukcij, izdelava in montaža odsesovalnih cevi, …

več

 

KOVINARSTVO, Avberšek Anton.s.p.

Ograje aluminijaste, ALU , inox in kovane, notrane, stopniščne za balkon, vrt in druge namene, ter izdelovanje drugih kovinskih izdelkov po naročilu

več