Aluminij

Uporaba "novega" materiala je povzročila tudi nekaj arhitekturnih premikov
Aluminij
 
Dvajset odstotkov svetovne proizvodnje aluminija se porabi v gradbenem sektorju in le redko najdemo zgradbo, v kateri ni tega materiala. Razlog so fizikalne lastnosti aluminija, ki se je izkazal kot idealen konstrukcijski material, predvsem zaradi majhne teže in velike vzdržljivosti, še posebno pa zaradi odpornosti proti koroziji. Arhitektom in oblikovalcem ob tem daje vso oblikovalsko svobodo.
 
Aluminij je bil v gradnji prvič uporabljen pred dobrim stoletjem, v svojih začetkih uporabe je običajno zamenjal materiale, katerih funkcija je bila ojačitev ali dekoracija, kot so baker, bron, železo in jeklo. Leta 1898 je bila v Rimu zgrajena cerkev svetega Gioacchina s kupolo, oblečeno v aluminij, ki jo je zasnoval Raffaele Ingami - kupola je bila prekrita s srebrnkastim aluminijem. Ta material je bil uporabljen tudi pri notranji opremi zgradbe Monadnock v Chicagu iz leta 1892, ki je delo Burnhama in Roota. Leta 1926 je bil aluminij izbran kot konstrukcijski material pri gradnji cerkve United v Pittsburghu, ki je delo Henryja Hornbostela.
 
Aluminijasta avantgarda na Dunaju
Zgornji primeri kažejo na inovativno rabo aluminija v povezavi z drugimi materiali. Novo poglavje aluminijastih konstrukcij pa je odprl arhitekt Otto Wagner. Prvi njegov odmevni projekt z aluminijem je bila fasada tiskovne agencija Die Zeit na Dunaju, ki je z aluminijasto fasado in avantgardno električno osvetlitvijo opredelila nov stil v arhitekturi. Med letoma 1904 in 1906 je Wagner projektiral zgradbo dunajske poštne banke, kjer je marmornate fasadne panele na zgradbo pritrdil z aluminijastimi vijaki s poudarjenimi glavami, ki so služile kot dekorativni element, aluminijasta pa sta bila tudi dekorativni okvir in ojačitev.
 
Wagnerjeva drznost v uporabi aluminija je odprla novo stran v zgodovini uporabe kovin v gradnji, saj je aluminij postal simbol za stil in sodobno arhitekturo.
 
Aluminij pa se ni uveljavil zgolj kot dekoracija. Arhitekt Francis Plym se je zavedal dejstva, da leseni okenski okvirji zelo hitro propadajo, zato je ustanovil podjetje, ki je proizvajalo kovinske okenske okvirje. Leta 1937 je 75 odstotokov njegove proizvodnje temeljilo na aluminiju, ki je odporen proti koroziji.
 
Prostor, teža in čas
To so besede, ki so zaznamovale zgodnjo gradnjo z aluminijem. Arhitekti so s tem materialom lahko povečali uporabni prostor zgradb, zmanjšali težo in pospešili gradnjo. Lep primer je bila zgradba podjetja Aluminair, ki sta jo leta 1931 v New Yorku predstavila A. Lawrence Kocher in Albert Frey. Zgradba je bila za tisti čas revolucionarna, saj so jo zaznamovale ogromne steklene površine in odprte terase, zato je tudi dobila ime, sestavljeno iz besed aluminij (aluminium) in zrak (air).
 
Stavba je bila tudi precej cenejša, kot bi bila pri gradnji iz drugih materialov, zato je veljala kot prototip za reševanje stanovanjske stiske socialno bolj ogroženih slojev. Kljub uspešni zasnovi pa med ljudmi vendar ni bila dobro sprejeta, predvsem zaradi svojega industrijskega videza, saj potencialni naročniki še niso bili dovolj zreli za takšne koncepte.
 
Po drugi svetovni vojni se je aluminij v arhitekturi vedno bolj uveljavljal. V Sovjetski zvezi so aluminijeve zlitine leta 1962 vključili v gradnjo Pionirske palače, ogromne zgradbe, ki je postala mejnik v sovjetski arhitekturi. Pet let kasneje pa so v Leningradu postavili še stavbo komiteja za standarde.
 
Sodoben material, uporaben skoraj povsod
Zgodovina uporabe aluminija v gradbeništvu kaže, da je aluminij v gradnji postajal vedno bolj priljubljen. Danes ga uporabljamo tako rekoč povsod: za izdelavo stropov in sten, stavbnega pohištva, senčil, stopnic, strešnih kritin ter tudi kot konstrukcijsko podlago za velike objekte, kot so trgovski centri, mostovi in stadioni.
 
Danes uporaba aluminija v gradbeništvu ne odpira zgolj možnosti za novogradnje, temveč se v svetu vedno pogosteje uporablja tudi pri restavriranju in sanacijah zgodovinskih objektov.
 
 
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...