Zvočna izolacija

Problem zvočne izolacije ponavadi rešimo hkrati s toplotno izolacijo, saj večina materialov za toplotno izolacijo tudi dobro duši zvok.
Zvočna izolacija
  
Pri projektiranju in grdnji objekta je treba upoštevati tudi zaščito pred hrupom, ki postaja velik problem civiliziranega sveta. Pred zunanjim hrupom se lahko zaščitimo že s postavitvijo objekta v mirno in tiho okolje, pred hrupom, ki nastaja v objektu samem, pa s pravilno zvočno izolacijo prostorov. Pomemben je tudi razpored sanitarij razvod inštalacij. Pri izvedbi konstrukcij je treba posebej paziti na stična mesta. Ker zdej masivne gradnje z debelimi zidovi in stropi, ki so dobro dušili zvok, ni več, za dušenje zvoka uporabljamo dodatne izolacijske obloge. Obloge, ki dušijo zvok, so predvsem iz poroznega materiala (mineralna, steklena ali lesena volna, klobučevina in druge mehke obloge). Vsi materiali dušijo zvok višjih frekvenc, nižje tone (udarce, vibracije) pa dušijo posebne drobno luknjičave plošče in paneli.
 
Osnovna načela, ki jih moramo upoštevati pri sanaciji zvočne izolacije sten z oblogami so:
 1. Obloga, s katero izboljšujemo zvočno izolacijo stene, mora biti zvočno elastična. Plošče, ki jih v ta namen najpogosteje uporabljamo so:
  • mavčno kartonske plošče debeline 10 do 15 mm,
  • plošče iz lesene volne, debeline 2,5 cm z ometom debeline 1,5 do 2 cm,
  • iverne plošče debeline 1,2 cm,
  • plošče iz lesnih vlaken debeline1,2 cm.
 2. Resonačna frekvenca mora biti nižja od 90 Hz.
  Da to dosežemo, mora biti razdalja med oblogo in steno vsaj 5 cm ali več.
 3. Letve, na katerih so pritrjene obložene plošče, morajo biti nameščene samo v eni smeri (vertikalno ali horizontalno), razdalja med njima mora biti najmanj 50 cm. Letev ne pritrdimo neposredno na zid, ampak jih podložimo z elastičnimi trakovi. 
 4. Vsi stiki med obložnimi ploščami ter ploščami in bočnimi konstrukcijami (stenami, stropom in tlemi) morajo biti dobro zatesnjeni. Prostor med ploščami in steno dušimo z mineralno volno.

Tudi vrata so velikokrat neprimerna, ne tesnijo dobro in prepuščajo preveč hrupa. Najbolje zvočno izolirana so vrata iz masivnega lesa. Vsa vhodna vrata naj bi bila takšna. Če jih hočemo zvočno še bolje izolirati, jih obložimo z najmanj 2,5 cm poliuretanske pene, ki absorbira zvok, nanjo pa pritrdimo usnje ali skaj. Na tleh naredimo prag iz trdega lesa (jesen, hrast), na vse stike vratnega podboja pa pritrdimo elastični trak. Industrija stavbnega pohištva že izdeluje zvočno izolativna vrata, ki se po zunanjem videzu ne razlikujejo od drugih. Zvočna izolacija je vgrajena v vratnem krilu, ki mora dobro tesniti ob vratnem podboju.
 
Zvočno izolativna okna imajo troslojno zasteklitev. Vgrajujemo jih predvsem tam, kjer stanovanja mejijo na hrupne predele. Industrija gradbenega materiala tudi že izdeluje opečne zidake z vgrajeno izolacijo in tudi sisteme suho montažnih predelnih sten, ki jih vgrajujemo kot dodatno zvočno izolacijo.
 
Zvočna izolacija je torej vsekakor pomembna, seveda pa se je moramo lotiti natančno, strokovno in pravilno 
 
Zvočna izolacija se izvede tako, da hidroizolacijo položimo npr. trdo izolacijsko ploščo v debelini 8 cm. Povsod, kjer je možno, da pride do stika cementnega estriha s steno, položimo dilatacijski trak, ki o­nemogoči vsakršen stik cementnega estriha s steno, s čimer preprečimo prenos udarnega zvoka in dejansko zagotovimo izvedbo »plavajočega« poda. Nadvse pomembno pri tem je, da se cementni estrih nikjer ne dotika tudi kakršnih koli kovinskih cevi (vodovod, ogrevanje), saj bi s tem izničili vso protihrupno zaščito, ki jo plavajoči estrih zagotavlja.
 
Zgled nerazumevanja pomembnosti in namena plavajočega estriha je, da mnogo graditeljev misli, da je njegov namen predvsem toplotna izolacija in ne protihrupna.
Vgradnja plavajočega estriha se več stanovanjskih gradnjah uporablja že dolga leta, gradbinci ga vgradijo tako rekoč v vsako stanovanje. A kaj,ko ostanejo skoraj vse vertikalne kovinske instalacije v neposrednem stiku z cementnim estrihom. To pomeni, da niso zvočno ločene od trde površine, po kateri se širi udarni zvok, ki se tako po ceveh prenaša iz etaže v etažo. Kar poskusite sami ugotoviti, kako je v vašem stanovanjskem objektu, ali so elastično pritrjene instalacijske cevi, kakšna je pritrditev kopalne kadi, splakovalnih kotličkov, odvodnih kanalizacijskih vertikal itd.
 
Podrobnosti si preberite v vodiču.
 

DOM trade d.o.o., Žabnica

Gradbeni materiali za gradnjo od temeljev do strehe in obnovo vašega doma.

več

 

FRAGMAT IZOLIRKA d.o.o.

Proizvajalec izdelkov is stiropora. Ponudnik toplotnih in hidroizolacij, fasadnih sistemov, talnega ogrevanja in opažov za betoniranje stebrov. Sanacije streh.

več

 

OMISLI.si

Pridobite ponudbe preverjenih izvajalcev direktno na vaš e-naslov!

več

 

AGRODOM DRAŽENCI ( RBA trade d.o.o. )

Trgovina z gradbenim in izolacijskim materialom, strešna kritina, fasadni sistemi, betonski izdelki, dimniki...

več

 

Čepin Branko s.p.

Polaganje estriha in hidroizolacije ter izvedba toplotne in zvočne izolacije.

več

 

Janzovnik Suzana Strozer s.p.

Opravljamo zaključna gradbena dela: fasaderstvo, keramičarstvo, slikopleskarstvo, montaža mavčnih plošč, ...

več

 

Betkop, Smrtnik Marko s.p.

Nizka in visoka gradnja - novogradnje adaptacije, ometi fasade, izkopi, razne kanalizacije, dvorišča kompletna zunanja ureditev

več

 

S M E D E X d. o. o.

Opravljamo storitve v gradbeništvu.

več