Barve in laki

Pravilno izbrana barva, kot tudi njen nanos na podlago je ključ do dolgotrajnega zadovoljstva lastnika in seveda tudi izvajalca.
Barve in laki
   
Barve in lake, ki jih uporabljamo pri gradnji delimo na dva načina. To so:
  • barve glede na osnovo izdelave,
  • barve glede na namen uporabe, osnovne (temeljne)barve ter zaključne barve/laki.
Barve glede na osnovo izdelave
Po tem kriteriju se barve delijo na :
  • barve na vodni osnovi
  • barve na sintetični (nitro, oljne) barve
Z novimi tehnologijami izdelave barv in lakov so si oboje barve enake po kvaliteti. Razlika je le v ceni – sintetične barve so nekoliko cenejše. Hitrost sušenja je v obeh primerih približno enaka.
  
Barve glede na namen uporabe
Delimo jih na:
  • barve za les
  • barve za kovino
  • zidne barve

Nekatere barve pa so univerzalne, uporabljamo jih lahko tako za les kot kovine. Osnovne barve so namenjene temu, da se zaključna barva in predmet čimbolj zlepita – osnovne barve so porozne barve in same po sebi niso dovolj velika zaščita za predmete.
 
Zelo pomembno pri barvanju je, da dosledno upoštevamo navodila, ki so navedena na embalaži. Najbolj pomembno je, da predmet, ki ga želimo pobarvati ustrezno pripravimo na barvanje (osušimo, obrusimo, razmastimo). Če je potrebno barvati s temeljno barvo obvezno pobarvajte predmet najprej s temeljno barvo. Nadalje je treba upoštevati časovne intervale nanašanja nanosov. Barva se mora dobro osušiti, preden nanesemo nov nanos. V nasprotnem primeru bo barva pokala. Nanosi morajo biti tanki, drugače se nam bo barva razlivala po površini. Izravnalne mase so izdelki, s katerimi predmet, ki je že pobarvan zgladimo. Poznamo raznorazne kite (fine, grobe, s steklenimi vlakni,…), fugirne mase (masa za fugiranje ploščic – dobavljiva v veliko odtenkih), mase za glajenje zidov.
 
Ob nanosu teh mas je potrebno paziti na debelino nanosa, kajti prevelika debelina lahko povzroči pokanje. Ko je predmet zglajen (čist in obrušen), nanašamo poljubne barve.
 

 

Belinka-Belles, d.o.o.

vodilna slovenska proizvajalka premazov za zaščito in dekoracijo lesa. Program lesnih premazov dopolnjuje gospodinjski program, vedno bolj pa se Belles uveljavlja tudi na področju gradbene kemije.

več

 

Chemcolor Sevnica d.o.o.

Barve, laki in ostala sredstva za zaščito lesa, barve za zaščito in dekorativno obdelavo betonskih površin, notranje in fasadne barve za polepšanje bivalnega okolja, ...

več

 

Blik d.o.o.

barve, laki, topila

več

 

BINA d.o.o.

Prodaja in izvedba dekorativnih materialov VALPAINT.

več

 

Alpod talne obloge

čudoviti parketi z vsega sveta! Gotovi dvoslojni parketi, ki so med vsemi parketi najbolj primerni za tla s toplovodnim talnim ogrevanjem / gotovi troslojni parketi / masivni parketi, kmečki podi, laminati, ...

več

 

Amal d.o.o.

barve, laki, topila

več

 

ASPA TRADE d.o.o.

Trgovina z gradbenim materialom, lesom, sanitarno opremo, kemičnimi in kovinskimi izdelki ter inštalacijskim materialom, stavbnim pohištvom.

več

 

Biparket d.o.o.

Prodaja klasičnih parketov, kmečkih podov, gotovih dvo- in troslojnih parketov

več

 

DOM trade d.o.o., Žabnica

Gradbeni materiali za gradnjo od temeljev do strehe in obnovo vašega doma.

več

 

AGRODOM DRAŽENCI ( RBA trade d.o.o. )

Trgovina z gradbenim in izolacijskim materialom, strešna kritina, fasadni sistemi, betonski izdelki, dimniki...

več

 

Barvdekor d.o.o.

Trgovina na drobno z barvami in laki.

več

 
 
 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje