Zidarji se bodo v Renčah pomerili za naslov prvaka

Zidarji se bodo v Renčah pomerili za naslov prvaka

Drugi vikend v juniju, natančneje 11. in 12. junija 2011, pripravljajo v Renčah edinstven projekt na Severnoprimorskem.

       
Na podlagi bogate tradicije renških zidarjev se bo odvila prireditev Zidam 2011, ki obsega: sejem za gradnjo in dom, tekmovanje zidarjev za naslov neuradnega državnega prvaka, predavanja, etnološki del in zabavni program. 

Med glavnimi cilji projekta so revalorizacija poklica zidarja in gradbenika, podpora in promocija  gradbenemu sektorju v današnjih težavnih časih ter ustvarjanje novih turističnih vsebin na podeželju, namenjenih obiskovalcem iz ožje in širše okolice.

Na edinstvenem sejemskem prizorišču – glavnem trgu in ulicah v Renčah se bodo predstavila številna podjetja iz gradbeno-obrtniške stroke, obiskovalci bodo lahko prisostvovali bogatemu izobraževalnemu programu (možnosti pridobivanja subvencij Eko sklada, kako do prihrankov s pomočjo uporabe solarnih sistemov, financiranje in kreditiranje gradnje, ipd.). Seznanili se bodo lahko tudi z zgodovino in začetki zidarstva v naših krajih ter oba dni uživali v pestrem zabavnem programu. V soboto zvečer bomo pripravili koncert Slavka Ivančiča. Poskrbljeno bo tudi za gostinsko ponudbo.

Prava posebnost dvodnevne prireditve bo prvo tekmovanje poklicnih zidarjev v Sloveniji za naslov neuradnega državnega prvaka. Zidarji se bodo pomerili v različnih kategorijah, kjer se bo ocenjevala njihova natančnost, spretnost in ustvarjalnost. Koncept tekmovanja je zastavljen tako, da bo atraktiven in s tem zanimiv tudi laični javnosti. S tekmovanjem želimo organizatorji predstaviti ta poklic kot plemenito in spoštovanja vredno dejavnost, ki je tudi v današnjem času pomembna, saj predstavlja osebo, ki obvlada različne delovne procese (zidar – kamnosek – tesar – krovec) in s svojimi rokami ustvarja edinstvene stvaritve.

Verjamemo, da lahko projekt v naslednjih letih postane zanimiv tako na državni, kot mednarodni ravni predvsem zaradi aktualnosti problematike (nizko število mladih, ki se odločajo za ta poklic, problematika delavcev iz tujine in povezani socialni problemi), ki se danes pojavlja v vseh evropskih državah. 


Naj omenimo še to, da bo za obiskovalce vstop na vse dogodke brezplačen.  

Za dodatne informacije smo vam na voljo na tel. številki 041 218 821 ali na elektronskem naslovu info@zidam.si. Podrobnejše informacije o projektu najdete na spletni strani www.zidam.si.

Organizator projekta je Društvo Mladi Renče-Vogrsko kot partnerji pa sodelujejo tudi: OOZ Nova Gorica, SDGZ, Občina Renče-Vogrsko, KS Renče, Zavod za zaposlovanje Nova Gorica, DKTR Renče, Društvo upokojencev Renče, Zveza borcev za vrednote NOB in OŠ Renče.

Lep pozdrav,
Društvo Mladi Renče Vogrsko

08. junij 2011
 
 
Ekološko je cenejeEkološko je ceneje
24. 05. 2010