V lastni režiji le še lope

V lastni režiji le še lope

Sprememba zakona o graditvi objektov v najmanj treh mesecih. V njem bo črtana možnost gradnje vseh manj zahtevnih objektov, torej vseh hiš.

    
Sklep vlade za pomoč obrtnikom, po katerem, med drugim, v lastni režiji ne bo več dovoljena gradnja niti majhne družinske hiške, je mnoge razburil. Na ministrstvu za okolje in prostor so potrdili, da bodo pripravo spremembe zakona o graditvi objektov začeli po hitrem postopku. Po spremembi v lastni režiji ne bo dovoljeno graditi nobenega manj zahtevnega objekta, natančneje, samostojne bivalne enote. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) spremembo zakona o graditvi objektov pripravljajo po sklepu vlade. Ta pa je sklep, da se gradnja v lastni režiji zoži, kar med drugim odpravlja možnost gradnje hiše v lastni režiji, sprejela na pobudo Obrne zbornice Slovenije v okviru odprave administrativnih ovir in pomoči gospodarstvu.

Po zdaj veljavnem 79. členu zakona o graditvi objektov lahko posameznik ali društvo v lastni režiji gradi enostavni objekt, lahko pa tudi manj zahtevni objekt, vendar samo pod določenimi pogoji. Takšen manj zahtevni objekt je lahko največ enonadstropen, ima eno klet in mansardo. Mora biti tudi enostanovanjski za lastne potrebe ali kmetijska stavba, namenjena za potrebe družinske kmetije, planinski dom, gasilski dom ali druga manjša stavba, namenjena opravljanju društvene dejavnosti. Uporabna površina skupaj z mansardo ne sme presegati 250 kvadratnih metrov koristne površine, mora pa biti zagotovljen gradbeni nadzor.
  
Podrobnosti si preberite v prispevku Boruta Tavčarja, dosegljivega preko spodnje povezave.
  


Komentar uredništva je dosegljiv na FB strani Spletnega portala za gradnjo - oglasite se tam ...
 

Vir: Delo
19. februar 2011