Slovensko gradbeništvo: “Vsi odhajajo. Vseh primanjkuje”

Slovensko gradbeništvo: “Vsi odhajajo. Vseh primanjkuje”

Pogovor o stanju v slovenskem gradbeništvu z Andrejem Pogačnikom, enim najbolj izkušenih slovenskih projektantov, vodjo matične sekcije gradbenih inženirjev pri Inženirski zbornici Slovenije (IZS) ter solastnikom in direktorjem enega največjih slovenskih projektantskih podjetij ELEA iC. O stigmi, mafiji, aneksih, pomanjkanju kadrov, jezikovnih preprekah, stresu, slabi vesti, o nevarnih slovenskih gradbiščih …

   
Portal N1 je nedavno objavil obsežen intervju z Andrejem Pogačnikom na temo krize znanja in strokovnega kadra v slovenskem gradbeništvu. Prispevek je vreden branja in je dosegljiv preko spodnje povezave.

 
Če povzamemo samo bistveno ugotovitev enega izmed profesorjev na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, bo do leta 2032 pogoje za upokojitev izpolnilo 1.100 pooblaščenih inženirjev, ki so kvalificirani za projektiranje objektov in izvajanje nadzora pri gradnji. S fakultet pa naj bi v tem času po optimističnem scenariju prišlo med 600 in 700 diplomantov, ki bi jih lahko nadomestili. Primanjkljaj se bo iz leta v leto stopnjeval. Investicije, ki nas čakajo v prihodnosti, bo treba peljati z manjšim številom kadrov, kar bo treba kompenzirati s povečanjem učinkovitosti. Ena od nujnih sprememb bo digitalizacija, pri kateri v gradbeništvu le počasi capljamo za drugimi panogami.
 
Prispevek je, kot smo že omenili, vreden branja in je dosegljiv tukaj.
  

Vir:
21. maj 2024