Sesuvanje gradbeništva bo imelo neslutene socialne posledice

Sesuvanje gradbeništva bo imelo neslutene socialne posledice

Brez vladnih ukrepov lahko računamo na neslutene socialne posledice. Projektov državnega pomena je sicer dovolj, manjka pa jasna državna strategija.

    
Slovensko gospodarstvo bo letos doseglo dno, ker se je v zadnjih dveh letih izčrpalo, pravih ukrepov, s katerimi bi lahko dobilo zagon, pa ni bilo, je za Delo povedal generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič.
Pravi, da je to, kar se dogaja v gradbeništvu in enajstih z njim povezanih dejavnostih, najboljši odsev stanja v Sloveniji. Podjetja so z veliki terjatvami do dolžnikov nemočna, dolžniki nimajo sredstev, da bi lahko izpolnili svoje obveznosti, naročil drastično primanjkuje, zmogljivosti pa so večje od povpraševanja.
 
Podrobnosti si preberite v Delu (prispevek je pripravila Barbara Pavlin) - doselgljiv preko spodnje povezave.


Naj dodamo še mnenje uredništva:
glavni krivec za nastalo situacije je zakonodaja, ki je in še dopušča tovrstne posle - na javnih razpisih je po navodilih države glavni pogoj (60%) NAJNIŽJA cena!
Poglejte kaj se dogaja na razpisih - podjetje ponudi neko svojo ceno za vgrajeni material (nabava, dobava in vgradnja ...), na pogajanji pa zaradi pridobitve posla ponudi 57% popust ... Razlika cene mora zadostovati za vse faze dela: nabava in dobava materiala, strošek dela vgradnje, ...

Nekje mora matematika opešati! 
Ali potegne kratko dobavitelj, ali pa delavec - oz. ker podjetja s svojimi delavci niso dosegala tako nizkih cen njihov podizvajalec, ki je z izkoriščanjem sezonskih delavcev to lahko obljubil (plačano tako ali tako nikoli ne bo dobil) ...
  

Vir: Delo
28. januar 2011