Razstava Plečnikova Ljubljana

Razstava Plečnikova Ljubljana

V avli ministrstva za kulturo so odprli potujočo razstavo Plečnikova Ljubljana. Na ogled bo do 27. aprila 2017.

  

Razstava Plečnikova Ljubljana je namenjena mednarodni predstavitvi Plečnika v letošnjem Plečnikovem letu, ko obeležujemo 145. obletnico Plečnikovega rojstva in 60. obletnico njegove smrti, hkrati pa tudi promociji in podpori nominacije njegovih del za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

Po besedah Ane Porok iz Plečnikove hiše, ki deluje pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), so na razstavi predstavljene predvsem za vpis nominirane stavbe in ureditve, kot so Žale, cerkev sv. Frančiška v Šiški in cerkev sv. Mihaela na Barju ter celovite ureditve po Ljubljani. Od Vegove ulice do Narodne in univerzitetne knjižnice do mostov in nabrežji v Ljubljani, z zaključkom na Plečnikovi tržnici.

Povedala je, da so postavitvi dodane tudi nekatere manj znane ureditve in stavbe: "Tu gre predvsem za Plečnikovo hišo, ki predstavlja izhodišče kulturne aleje, ki jo je zasnoval, pa preko notranjosti današnjega Ustavnega sodišča, ki jo je Plečnik v svojem času prenovil kot Zbornico za trgovino, obrt in industrijo ali pa denimo današnja Plečnikova, nekoč Uršulinska gimnazija."

Sokustosinja Natalija Lapajne iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je na odprtju razstave povedala, da je Plečnik vstopal v že zgrajen prostor, ga preoblikoval in nadgrajeval ter med letoma 1921 in 1957 v mrežo mesta nanizal vrsto izjemnih stavb.
 
Podrobnosti preko spodnje povezave/vira.

30. marec 2017