Pričakovane nepravilnosti pri daljinskem odčitovanju

Pričakovane nepravilnosti pri daljinskem odčitovanju

Ob uvajanju delilnikov stroškov za ogrevanje, ki jih morajo lastniki stanovanj v večstanovanjskih stavbah do 1. oktobra vgraditi v svoja stanovanja, se pojavlja vprašanje, ali bodo z delilniki stroški za ogrevanje med stanovalci razdeljeni pravično.

   

Energetski strokovnjak Matjaž Malovrh, ki se že več kot 30 let ukvarja z ogrevalnimi sistemi, pravi, da je pasti veliko, hkrati pa opozarja, da nekatera prepričanja ne držijo. Tako med drugim poudarja, da samo zaznavanje porabe toplotne energije na delilnikih ni problematično, ampak se nepravilnosti pri odmerjanju stroškov za ogrevanje posameznemu stanovanju lahko pojavijo predvsem zaradi goljufij stanovalcev in nepravilnega izračunavanja deleža stroškov.
   
"Če govorimo o zakrivanju delilnikov, oblaganju z ledom, pihanju z ventilatorjem, gre to vse na škodo uporabnika. Smo pa po drugi strani pri nekom odkrili, da je kupil nov radiator, starega, na katerega je bil nameščen delilnik, pa pospravil v shrambo in tako ohranjal toplotno porabo na ničli," iznajdljivost stanovalcev opisuje Malovrh. Prav tako pravi, da so našli delilnike, ki so bili na radiatorje le prilepljeni z dvostranskim lepilnim trakom. "Ta, ki je dobavil delilnike, ni imel orodja za vgradnjo na radiatorje, pa je vzel dvostranski lepilni trak in tako omogočil lastniku, da je delilnike enostavno odstranil," pojasnjuje strokovnjak in opozarja, da se je na trgu kar na lepem pojavilo ogromno dobaviteljev delilnikov, ki so z namenom hitrega zaslužka od tujih dobaviteljev s popustom odkupili delilnike in jih zdaj ponujajo ljudem, čeprav niso usposobljeni za njihovo vgradnjo. "Narod smo prestrašili z zakonsko obvezno vgradnjo delilnikov, ta prestrašenost pa povzroča, da se je odprl neki umazani trg," pravi Malovrh in pojasnjuje, da v Sloveniji nimamo dovolj uveljavljenih operativcev in dobaviteljev kalorimetrov in elektronskih delilnikov, da bi od sprejema zakonsko obvezne vgradnje delilnikov leta 2008 do letošnjega 1. oktobra opremili približno 380.000 stanovanjskih enot v večstanovanjskih stavbah, kolikor jih je v državi.

Da bi se izognili omenjenim goljufijam, Malovrh etažnim lastnikom poleg previdne izbire izvajalca vgradnje delilnikov svetuje, da v sporazum o delitvi zapišejo, da mora vsak lastnik enkrat letno dovoliti nenapovedan vstop v stanovanje zaradi nadzora delovanja naprav. O tem se mora strinjati več kot polovica lastnikov. "Ob tem pa je pomembna tudi metoda obračunavanja stroškov, saj se bo pri administrativni metodi morda šele čez tri ali štiri leta ugotovilo, da so bili deleži na nekem radiatorju ves čas na ničli, ne bo pa se vedelo, ali je bil radiator ves čas zaprt ali gre za kaj drugega," še dodaja.
 
Podrobnosti si preberite v Dnevniku - prispevek je dosegljiv tudi preko spodnje povezave.
   

Vir: Dnevnik
23. avgust 2011
 
 
Barka kot stanovanjeBarka kot stanovanje
27. 02. 2012