Pri gradbincih primanjkuje izobraženega in izkušenega kadra

Pri gradbincih primanjkuje izobraženega in izkušenega kadra

Slovenska gradbena podjetja bodo zaposlovala manj kot lani; kljub pesimističnim napovedim o ohlajanju gospodarstva jim naročila ne usihajo, zato še vedno iščejo nove kadre.

  
Že pred leti (ob propadu večjih gradbenih podjetij) se nam je zapisalo, da nam bo še kako žal za kadri, ki so se "razbežali" na vse strani, tudi v druge panoge.

 
Kot so zapisali v reviji Mineral (povezava na članek je na dosegljiva spodaj), da v gradbeništvu, v katerem je okoli 55 tisoč zaposlenih, že nekaj let opozarjajo na zelo skrb zbujajoč skromen vpis tako v strokovne srednje šole kot tudi na gradbeni fakulteti v Ljubljani in Mariboru. Letno se na obe visokošolski izobraževalni ustanovi vpiše odločno premalo študentov, kot bi jih potrebovala slovenska gradbena operativa. Razmere so še posebej žgoče zato, ker so se izkušeni gradbeni inženirji ob zadnji gradbeni krizi, ki je v stečaj spravila velika slovenska gradbena podjetja, razpršili po različnih majhnih družbah. Njihovo znanje in izkušnje so se razgubili, mladih je vse manj, zato gradbinci že kar nekaj časa svarijo pred precej problematičnim generacijskim razhajanjem, saj starejši nimajo oziroma kmalu ne bodo imeli komu prenašati izkušenj, ki so v praksi nujne.

Na drugi strani ima gradbeništvo prav zaradi omenjenih propadov gradbenih podjetij, ki so se zgodili tudi zaradi povsem napačnih poslovnih usmeritev in domačijskega dogovarjanja, zelo slab ugled.
 
Celoten prispevek si lahko preberete tukaj.
 

Vir:
08. april 2019
 
 
No, pa ga imamo!No, pa ga imamo!
19. 11. 2017
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!