Pol milijona za nadomestno hišo v Lescah

Pol milijona za nadomestno hišo v Lescah

Gradnja nove hiše Vovkovih stoji, glede na trditve izvajalca del bi zdaj stala kar pol milijona evrov, kar je okoli dvakrat več od trenutne vrednosti stare Vovkove hiše, ki jo bo zaradi bližine letališča treba podreti.

    
Gradnja nadomestne hiše za družino Vovkovih stoji. Ustavilo jo je podjetje A-git 2000, ki od občine poleg pogodbenih 342.000 evrov terja še dodatnih 140 tisočakov zaradi spremenjenih (dražjih) zahtev pri gradnji. Hiša Vovkovih je sicer najbolj znana nadomestna gradnja v občini, ki buri duhove že vse od odločitve, da Vovkove zaradi potreb letališča Lesce in premaknjene nove letališke steze preselijo, njihovo staro hišo pa porušijo.
 
A-git 2000 "dvorno" gradbeno podjetje
Podjetja A-git 2000 se je v občini Radovljica prijel vzdevek "dvorno" gradbeno podjetje, saj je v preteklosti občina ogromno naročil zaupala prav temu podjetju. Poznavalci razmer to dejstvo pripisujejo tudi osebnemu znanstvu med Dragom Gajićem in nekdanjim direktorjem občinske uprave Borisom Marčetičem. Novi župan Radovljice Ciril Globočnik je tako prakso očitno želel presekati prav na primeru gradnje hiše Vovkovih. Glede na podatke občine je A-git 2000 v letih 2004 do 2009 dobil 16 občinskih poslov v skupni vrednosti 5,7 milijona evrov, kar je 15 odstotkov vseh občinskih naložb v tem času. A-git se je sicer prijavil na 26 občinskih razpisov in bil neuspešen le pri desetih. Od dobljenih 16 projektov je pri kar dvanajstih končna cena prek aneksov narasla. Pri prenovi leške šole recimo iz 13 na kar 20,3 milijona evrov, pri obnovi radovljiškega vrtca pa iz takratnih 22 milijonov tolarjev na 33 milijonov.
Podrobnosti v prispevku Primoža Kneza, objavljenega v Dnevniku in dosegljivem preko spodnje povezave.
 

Vir: Dnevnik
30. januar 2011