Plečnik nad mestom

Plečnik nad mestom

Razstava o Plečnikovih uresničenih in neuresničenih načrtih na Ljubljanskem Grajskem griču

  

Letos praznujemo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika (1872–1957). V počastitev spomina na slovitega arhitekta in njegovo delo bomo na Ljubljanskem gradu pripravili razstavo z naslovom »Plečnik nad mestom«. Vsebinsko se razstava naslanja na diplomsko delo Plečnikovi uresničeni in neuresničeni načrti na Grajskem griču Nine Bricelj.

Pomen Jožeta Plečnika kot arhitekta je ogromen, saj je v svojih vizionarskih načrtih veliko razmišljal o Ljubljani in njeni najvišji točki – gradom nad mestom. V njem je videl »mestno krono«, zato mu je želel dati monumentalno obliko in nov namen. Slovenska akropola, kot je poimenoval svoj prvi načrt iz leta 1931–32, bi služila kot muzejski in kulturni prostor, drugi načrt iz leta1947 pa bi s svojo monumentalno oktagonalno obliko predstavljal slovenski parlament. Nadvse zanimivi so tudi načrti za monumentalne dohode na grad, pri katerih je nameraval izvesti radikalne spremembe tudi v mestnem jedru tik pod Gričem. Čeprav se je zavedal utopičnosti nekaterih zamisli, je hkrati dobro vedel, da le od utopije pot vodi v prihodnost. S svojimi uresničenimi načrti, pa tudi tistimi, ki so ostali le na papirju, je Plečnikova Ljubljana postala celovit kulturni spomenik, katerega najprepoznavnejši obraz ostaja prav Ljubljanski grad. 
 
Razstava bo na ogled med 25.05. in 01.10.2017 med 9. in 20. uro (vstopnina 3€) na Ljubljanskem gradu - podrobnosti preko spodnje povezave.
  

Vir:
15. maj 2017