Nismo nestrpni, želimo se le obvarovati

Nismo nestrpni, želimo se le obvarovati

Po mesecu dni, odkar sta Civilna iniciativa Kras (CIK) in Civilna iniciativa za Primorsko slovensko vlado pozvali, naj uveljavi zaščitno klavzulo za promet z nepremičninami na Primorskem in tako omeji prodajo hiš in zemljišč tujcem, so nekatere table z dvojezičnimi napisi, slovenskimi in italijanskimi, na slovenskem Krasu že izginile, nekatere pa je menda prevrnila burja.

     
Domačini so še vedno zelo zgovorni, ko jih vprašate, ali ima CIK prav in ali jo podpirajo, v fotografiranje in snemanje novinarjev pa privolijo le še redki. Zadeva je »delikatna«, interesov pa veliko, pravijo, zato postajajo previdni. »Naši« se bojijo »naših«, Italijani, tisti, ki so bili pred nekaj tedni še pripravljeni kaj povedati v podporo CIK, se bojijo svojih.
  
Preberite prispevek, objavljen v Delu in se seznanite s težavami na naši strani meje.
 
»Če bomo še naprej na leto prodali dvesto nepremičnin Italijanom, kaj nas čaka? Nekaj podobnega kot Slovencem na tedaj še slovenskem, tržaškem Krasu po letu 1945, izrinili nas bodo. Zdravilo imajo naše občine, država in banke. Kraševci ne bomo naselili vseh novih pozidav, Ljubljančanov tudi ni toliko. Dejansko je tako, da jih bodo pokupili ljudje z druge strani meje. Naši mladi nimajo denarja, in namesto da plačujejo najemnino za stanovanja, bi jim lahko ponudili ugodne kredite, da bi obnovili stare hiše, ki so jih lastniki podedovali in jih ne morejo vzdrževati. Bolje bi bilo, da najemnine plačujejo njim,« predlaga Stane Henigman iz Tomaja.
 

 
Vredno ogleda!
  

Vir: Delo
28. februar 2011