Klasična, nizkoenergijska ali pasivna gradnja?

Klasična, nizkoenergijska ali pasivna gradnja?

V končni fazi ni pomembno, kako se imenuje način gradnje, po katerem bo hiša zgrajena. Pomembna je dejanska izvedba. Ta edina vpliva na kakovost bivanja in obratovalne stroške.

  


V Delo&dom si lahko preberete kolumno v kateri graditelj zaradi ugotovitve, da so mnoge informacije s področja gradnje, ki so mu bile dostopne, enostranske in ne olajšajo odločitev, ki jih mora sprejeti investitor, deli svoje izkušnje z bralci, ki se odločajo o gradnji doma.

Poučil sem se, da imam pri gradnji z opeko tri možnosti: klasična gradnja z modulom, nizkoenergijska gradnja in pasivna gradnja. Sam sem se najprej osredotočil na pasivno, saj si želim, da bi bila moja hiša varčna. Sem pa takoj spoznal, da je osnova za izbiro tipa gradnje načrt hiše. Pri izbiri projekta tega nisem vedel in tako najin ne ustreza zahtevam pasivne gradnje. V tej fazi bi sicer še bile mogoče prilagoditve. Na srečo sva pri tipskem načrtu odstranila balkone. Proti jugu imava razmeroma veliko zastekljenih površin, proti severu manj. Vendar načrt ne predvideva tolikšne debeline izolacije v stenah, estrihih in stropih in bi bile potrebne prilagoditve. Za pasivno hišo so pomembni vsi detajli, tudi pravilna oblika. Spremembe bi bile po najini presoji preveč radikalne, zato sva s težkim srcem opustila misel na pasivni standard. Zdaj je ostala samo še primerjava med klasično in nizkoenergijsko gradnjo.
 
  

Vir:
01. marec 2018
 
 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah