Inženirji se bojujejo za golo preživetje

Inženirji se bojujejo za golo preživetje

Dr. Branko Zadnik (predsednikom Matične sekcije gradbenih inženirjev Inženirske zbornice Slovenije) govori o obupnih razmerah, v katerih delujejo slovenski gradbeni inženirji in drugi gradbeni strokovnjaki

  
»Z eno besedo lahko rečem katastrofa, ki pa je bila glede na razvoj političnih in gospodarskih razmer v Sloveniji pričakovana,« je na začetku pogovora Branko Zadnik, predsednik Matične sekcije gradbenih inženirjev pri Inženirski zbornici Slovenije, orisal položaj, v katerem delujejo gradbeni inženirji in drugi gradbeni strokovnjaki. Rešitve ne vidi brez posega države, ki mora sprejeti ustrezne strategije in spet zagnati velike gradbene investicije.
 
Rešitev za slovesnko gradbeništvo in ponovno vrnitev slave gradbenikom:
Država bi morala načrtno spodbuditi sočasno konstrukcijsko prenovo stavb. Večino slovenskih individualnih hiš smo zgradili v 50., 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Pri stavbah iz tega obdobja gre lahko za zelo vprašljivo potresno varnost. Po letu 1963, po skopskem potresu, so se sicer začeli uvajati predpisi o potresno varni gradnji, vendar je vprašanje, kako so individualni graditelji te predpise upoštevali. Projekti mehanskih ojačitev obstoječih stavb so izjemno primerni za inženirje, ki so danes na trgu. Verjamem, da je to neprimerno bolj pomembno kot energetska obnova. V rušilnem potresu se hiša lahko zruši na glavo, pri tem dobra toplotna izolacija ne pomaga veliko.
 
Priporočamo branje intervjuja, objavljenega v Financah in dosegljivega na spodnji povezavi.
  

Vir: Finance
20. maj 2014
 
 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah