Gradil enodružinsko hišo, prodal 24 stanovanj

Gradil enodružinsko hišo, prodal 24 stanovanj

Okoljski inšpektorji od stanovalcev bloka s 24 stanovanji v Ljubljani zahtevajo, da naj podrejo črno gradnjo. Investitor je imel namreč gradbeno dovoljenje le za enostanovanjsko hišo.

       

Gre za objekt na Jarški cesti, ki ga je takratni investitor Mirsad Bašić brez gradbenega dovoljenja spremenil iz enostanovanjske hiše v blok.

Zdajšnji lastniki stanovanj morajo objekt po odločbi inšpekcije spremeniti nazaj v enostanovanjskega. Bašić, ki ga med deležniki ni več, pa se po poročanju Pop TV danes ni prikazal na svojih vratih, si je pa s tem prislužil kazensko ovadbo. Kot poroča televizija, je od tožilstva odvisno, ali bodo spisali obtožnico.

Bodite pozorni pri nakupu stanovanj
Ta primer dokazuje, da je treba biti pri nakupu stanovanj izredno previden. Tveganju se lahko izognemo le, če damo pogodbo sestaviti notarju, če pa nam ta samo overi podpis, ni odgovoren za vsebino že napisane pogodbe.

Po poročanju televizije pa je nenavadno to, da so banke (zemljiška knjiga kaže, da gre za NLB in Hypo Leasing) kredite odobrile za nakup takih stanovanj, glede na to, da se podatki iz zemljiške knjige ne skladajo s tistimi iz gradbenega in uporabnega dovoljenja.

Odvetnica se čudi
In da ne banke, ki so odmerjle posojila, ne notarka tega niso opazile, se zdi odvetnici, ki zastopa opeharjene kupce, nadvse nenavadno. “Vsak pravnik, ki pozna stanovanjski zakonik, mora vedeti, da se v primeru, ko imamo več kot pet stanovanjskih enot, vzpostavlja etažna lastnina, in se ne prodaja po solastniških deležih,” pravi.(Zurnal24)

07. september 2011