Glasujmo za Building of the Year 2019

Glasujmo za Building of the Year 2019

Verjetno najbolj obiskani portal s področja arhitekture ArchDaily vsako leto pripravi glasovanje za najboljšo stavbo leta

  
Obiskovalci portala lahko glasujejo med finalisti iz celega sveta in iz različnih kategorij.

Letos je v kategoriji Verski objekti tudi slovenski predstavnik in sicer (za lažjo najdbo navajamo angleški naslov) Skorba Village Center / Enota.

skorba village center 01 night view

Še malo o projektu samem:
Arhitekti iz pisarne ENOTA so v sodelovanju z lokalnimi prebivalci zasnovali nov javni prostor v središču vasi Skorba pri Ptuju.
 
Vas Skorba leži v neposredni bližini Ptuja in v zadnjih desetletjih jo je doletela usoda mnogih predmestnih vasi: mesto jo je pogoltnilo. Zdaj deluje kot področje predmestne zazidave, od koder se prebivalci večinoma odpravljajo na delo v mesto, in ki ne premore več prostorske usmeritve, središča ali kakovostnih javnih prostorov. Prebivalci so to začutili in se v želji po večji integriranosti svojega bivalnega prostora obrnili na arhitekte iz pisarne ENOTA. S skupnimi močmi so zasnovali novo središče vasi, ki v svojem programu združuje kapelo, prostor za dogodke ter javno površino za srečevanje in druženje.
 
Ker so pri zbiranju sredstev za gradnjo, pa tudi pri sami gradnji v veliki meri sodelovali prebivalci, so se arhitekti odločili za materialno in konstrukcijsko enostaven projekt brez zahtevnih detajlov. Ta s svojo lomljeno obliko kljub temu ostaja močan gradnik prostora, kot se za vaško središče tudi spodobi. Nova platforma je zgrajena na mestu, kamor so nekoč vaščani hodili po vodo, in je torej že od nekdaj prostor srečevanja in pogovora. Trikotna tlakovana površina ločuje novo odprto javno ‘dvorano’ od preostalega območja, volumen kapele in amfiteatralne klančine sedišč pa so dvignjene, da ustvarijo introvertiran vaški trg.

skorba village center 14 aerial view

Svoj glas podpore lahko oddate tukaj!
us 2019 voting

Vir:
05. marec 2019
 
 
Ekološko je cenejeEkološko je ceneje
24. 05. 2010
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah