EU bo prepovedala pet sestavin gradbenih materialov

EU bo prepovedala pet sestavin gradbenih materialov

Prepovedani bodo trije ftalati (BBP, DEHP in DBP)

    
Evropska unija je objavila, da bo prepovedala pet kemičnih snovi, ki se uporabljajo v gradbenih materialih, ter eno, ki se uporablja v parfumih gospodinjskih čistilnih sredstev. Prepoved naj bi začela veljati v naslednjih treh do petih letih, vodi pa v vse večje uveljavljanje človeku in okolju prijazne zelene gradnje.
  
Takšna poteza Evropske unije bo pošteno pretresla in spremenila gradbeno industrijo, kot jo poznamo danes. V naslednjih treh do petih letih bo namreč zagotovo stopila v veljavo prepoved uporabe šestih dokazano nevarnih kemičnih snovi, ki jih  lahko najdemo v kopici gradbenih materialov, ki sestavljajo naš dom.

Prepovedani bodo trije ftalati (BBP, DEHP in DBP), to so snovi / strupi, ki vplivajo na delovanje človeških hormonov, uporabljajo pa jih predvsem v upogljivih PVC-proizvodih, kot so vinilna tla, tekstilni izdelki in prekrivala za stene; kemična snov HBCDD, bioakumulativni strup, ki se kot zaščita pred ognjem uporablja v izolaciji iz polistirenske pene; in kemična snov MDA, ki je znan povzročitelj raka in se uporablja v proizvodnji pen iz poliuretana in lesenih kompozitov.

Takšna iniciativa Evropske unije je pomemben korak naprej v identificiranju snovi, ki ne sodijo v industrijo, ki vendar gradi za čoveka in okolje. Takšna prepoved pa ne bo vplivala le na Evropo, ampak na celotno svetovno verigo podjetij, ki uporabljajo škodljive kemikalije: to pa je predvsem industrija vinila, penaste izolacije, lepil, lesnih kompozitov in spodnjega dela preprog.
  

23. maj 2011
 
 
Ekološko je cenejeEkološko je ceneje
24. 05. 2010