Energetska prenova za prihranke

Energetska prenova za prihranke

Gorenje, Geoplin in ljubljanska Energetika so prvič predstavili skupno podjetje GGE, ki ponuja energetsko pogodbeništvo.

     
Pri tem GGE vloži v energetsko posodobitev stavbe ali energetskega sistema, naročnik − med njimi še ni gospodinjstev − pa naložbo plačuje s prihranki.
Ekonomist Bogomir Kovač je projekt GGE, v katerem so Gorenje, Geoplin in Energetika tretjinski lastniki, označil kot vzorec varčevanja in hkratne gospodarske rasti, kar je bistvo evropske filozofije za izhod iz krize. O tem politiki sanjajo, ekonomisti računajo, energetiki pa preprosto naredijo.
  
Prednost GGE, ki želi postati največji ponudnik energetskih rešitev v Sloveniji in na Zahodnem Balkanu, je to, da imajo vsa tri podjetja veliko izkušenj. Gorenje proizvaja naprave za soproizvodnjo elektrike in toplote ter toplotne črpalke, trži tudi sončne elektrarne, Energetika ima največji sistem daljinskega ogrevanja v državi in pri tem daljinsko hlajenje z odpadno toploto, Geoplin pa je največji dobavitelj zemeljskega plina. Ves nabor storitev bo GGE izvedel v Gorenju. Uvedli bodo energetskega menedžerja, postavili soproizvodnjo elektrike in toplote, sončno elektrarno ter zamenjali razsvetljavo.
 
Podrobnosti v Delu preko spodnje povezave.
   

Vir: Delo
14. december 2011