Dražja elektrika zmanjšuje cenovno konkurenčnost ogrevanja s toplotno črpalko

Dražja elektrika zmanjšuje cenovno konkurenčnost ogrevanja s toplotno črpalko

Toplotne črpalke so kot obnovljivi vir energije eden najbolj ekonomičnih sistemov ogrevanja in priprave tople vode.

    
Zato ni čudno, da se zanje tako zelo zanimajo vlagatelji, trgovci in mediji. Znano je, da obratuje toplotna črpalka s pomočjo kompresorja, ki ga poganja električna energija. Delež porabe električne energije je povprečno le od 1/3 do 1/5 pridobljene skupne toplote. Razliko dobimo iz okolice.
   

Sončna energija ogreva zrak, zemljo in vodo. To nakopičeno energijo izrablja toplotna črpalka tako, da toploto odvzema okolici in v posebnem krožnem procesu na višji tlačni in temperaturni ravni odda mediju – vodi z glikolom. Na tej podlagi prištevamo toplotno črpalko kot obnovljivi vir energije, čeprav to v popolnosti ne velja. Toplotna črpalka namreč sončno energijo izkorišča le posredno iz okolice – zraka, zemlje in vode, ob tem pa je potrebna še električna energija. Toplotna črpalka torej lahko delujejo le s pomočjo električne energije. Ta pa v bistvu ni pravi, čisti obnovljivi vir energije.  
 
Ekonomičnost toplotne črpalke je odvisna od t. i. grelnega števila (od tri do pet), ki pomeni razmerje med pridobljeno toploto in vloženo električno energijo. Učinkovitost je odvisna od vrste toplotne črpalke in vira toplote iz okolice.
  

Priporočamo vam, da si prispevek, objavljen v Delu FT in dosegljiv na spodnji povezavi preberete v celoti.
  

07. december 2008