59. Sejem DOM

59. Sejem DOM

na Gospodarskem razstavišču

  
Od 4. do 8. marca bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani največji mednarodni sejem graditeljstva v regiji – 59. Sejem Dom. 

  
505 podjetij iz 29 držav bo pet dni predstavljalo storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom, gradbeništvo in energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, ureditev okolice in rešitve za varovanje objektov. Neposredni razstavljavci prihajajo poleg Slovenije še iz sosednjih Avstrije in Hrvaške. Sporazumno je letošnji sejemski nastop odpovedalo pet podjetij iz Italije. 213 podjetij iz tujine oziroma njihove blagovne znamke pa zastopajo slovenska podjetja, tako da v danih razmerah zaradi koronavirusa ni razlogov za preplah. 
 
Največji sejem Gospodarskega razstavišča je zapolnil vse obstoječe dvorane Gospodarskega razstavišča in še tri montažne. Pričakujejo približno 55.000 obiskovalcev, toliko kot zadnja leta, zato vabijo obiskovalce, da se morebitni gneči lahko izognejo z nakupom vstopnice prek spleta, s spletno vstopnico imajo tudi brezplačen prevoz z avtobusom LPP na razstavišče in nazaj. Znižana vstopnica Happy Hour je na voljo vse dni sejma.

Vse o gradnji in prenovi stavb
Na Gradbenem inštitutu ZRMK so pripravili program, ki obiskovalcem ponuja informacije o tem, katere novosti nas čakajo v prihodnje. Z njim jim pomagajo razrešiti dileme in probleme, s katerimi se srečujejo pri gradnji ali prenovi, na voljo pa so jim tudi informacije in nasveti, na kaj moramo biti pozorni pri izbiri arhitekta ali izvajalca.

Tradicionalno so vsem zainteresiranim na voljo brezplačni in neodvisni strokovni nasveti ter predavanja arhitektov, geomehanikov, statikov, gradbenih fizikov in drugih strokovnjakov ter prikazi primerov dobre prakse. Na manjših razstavah so na ogled sistemi ogrevanja in prezračevanja, načini odprave vlage v konstrukcijah, več vrst toplotnih izolacij, okna in sodobna vgradnja oken, načini gradnje (montažne in zidane hiše), dobitniki certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu, pomembnega inštrumenta zagotavljanja kakovosti v gradbenem sektorju.

Energetski svetovalci ENSVET – Eko sklad bodo obiskovalce na enournih predavanjih seznanili o letošnjih kreditih in nepovratnih finančnih spodbudah Eko sklada ter o naslednjih področjih:
  • Gradnja hiše od načrtovanja do vselitve: Zidana ali montažna hiš; Primeri napak pri gradnjah in primeri dobre prakse; Pametni dom – koliko naj bo vaš dom pameten?; Gradnja sodobne sNES hiše in cenovna primerjava sistemov gradnje; Gradnja nove masivne hiše
  • Celovita prenova hiše in subvencije Eko sklada
  • Ustrezno prezračevanje stavb in prezračevalne naprave z vračanjem toplote
  • Sončne elektrarne in vgradnja toplotne črpalke
  • Sodobno ogrevanje z lesno biomaso, z obnovljivimi viri energije

Vabljeni, da si spremljevalni program v celoti ogledate TUKAJ.
   

Vir:
03. marec 2020