2018: Projektov bo dovolj. Celo preveč

2018: Projektov bo dovolj. Celo preveč

Gradbena podjetja so lahko optimistično vstopila v novo leto. A težav ne manjka.

   
Kot je poročal Delo (prispevek dosegljiv preko spodnje povezave) je vrednost gradbenih del v prvih desetih mesecih lanskega leta zrasla za 16,1 odstotka, in sicer na stavbah za 28 odstotkov, na gradbenih inženirskih objektih pa za 12 odstotkov. Rast se bo nadaljevala tudi letos in bo predvidoma trajala več let, če ne bo prišlo do izjemno neugodnih in nepredvidljivih dogodkov na svetovni politični ali gospodarski sceni.
  
Optimističnim napovedim pritrjujejo tudi statistični podatki, saj je zaloga pogodb letos bistveno višja kot lani, v prvih enajstih mesecih lani pa je bilo v primerjavi z letom 2015 izdanih za 25 odstotkov več gradbenih dovoljenj za stavbe, merjeno po površini.
  
Pri vsej tej rasti pa so podjetja še vedno zelo izpostavljena tveganjem v poslovanju z javnimi naročniki. V javnih naročilih bo še naprej prevladovalo načelo izbire izvajalca na podlagi najnižje cene, brez prepoznavanja nenavadno nizkih ponudb. To pa ob slabo definirani vsebini gradbenega posla z nekakovostnimi popisi del, ki v Sloveniji še vedno niso standardizirani, gradbenimi pogodbami, ki večino tveganj prenašajo na izvajalce, pomeni za izvajalce visoko poslovno tveganje ... 
Celoten prispevek - tudi "stokanje" glede pomanjkanja strokovne delavne sile pri nas, vreden branja, je dosegljiv preko spodnje povezave.
  
Naj pa za konec povzamemo še komentar, objavljen pod prispevkom:

"Kljub temu gradbinci opozarjajo tudi na težave, predvsem na pomanjkanje delovne sile."
Kaj drugega pa ste pričakovali ? Pred leti, ko je državo udarila tudi gradbena kriza, so gradbinci propadali en za drugim. Ostala je peščica, pojavljajo pa se novi "gradbinci", ki to niso. Nimajo izkušenj, znanja, tehnologije, delovne sile. Država je ta propad mirno gledala. V tem obdobju so si pač vsi delavci morali najti kruh drugje. Najbrž ni pričakovati, da bi sedaj pustili službe/posel, ki so ga dobili s težavo, in prešli nazaj tja, od koder so bili izvrženi. Gradbeništvo je strokovno zahtevno in se znanje gradi čez desetletja. Kriza na tem področju se bo še dolgo poznala.
   

Vir: Delo
14. januar 2018
 
 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah